May 30, 2011

Tutorial : Macam mana nak tambah follower?

Selamat petang kengkawan!
Ha..tetibe terasa nak kongsi dengan korang petua turun temurun daripada blogger lain. Blogger baru mesti tak tahu macam mana nak tingkatkan bilangan follower dari hari ke hari kan? Kalau tak dapat tingkatkan follower, at least adalah orang singgah ke blog kita..betul tak?


Jom!


Biasanya blogger akan guna konsep.."I follow u, u follow me back". Haa..so, maksudnya korang kenalah rajin berblog walking. Blog walking tu maksudnye, singgah blog orang lain then follow diorang. Tapi bacalah entri diorang yang best2 skali. Emm..kompem diorang akan follow korang balik sebagai tanda terima kasih. 

Tapi..ada satu benda penting yang korang kena tahu sebelum korang sibuk follow blog orang lain.

Follower yang da setting link blog..



Follower yang tak setting link blog..(sori!)

"Hmm..apa beza setting dengan tak setting ni?"

Nak tahu?

Ok..kalau korang settingkan benda ni, blogger lain dapat follow korang balik melalui link blog korang yang dah setting tu.

"Macam mana nak setting? Tolonglah.."

Ok..mula2 sekali ..

DASHBOARD>EDIT PROFILE

Rujuk gambar kat atas ni ye..



Korang TICK kan Share my profile dengan Show sites I follow


Scroll ke bawah sampai bahagian General..korang isikan URL korang..


Dah? Lepas tuh korang klik Save Profile ya.


Nah..hasilnya..

Aku ada link..wink2x!
Kalau tak jadik bagitahu ea? Hehe..

76 comments:

  1. thanks 2 the info.......byk dpt blajar...huhu

    ReplyDelete
  2. thanks ya...byk dapat info..huhu

    ReplyDelete
  3. tq2..ni pun ade tinggalkan link..hehehe..kalu sudi leh follow...tq so much..

    ReplyDelete
  4. klau kite ade 2 blogger , cm ner ?

    ReplyDelete
  5. macam mna kita nk tau org follow kita ka x?

    ReplyDelete
  6. baru tau cmne nak tgl link!thanz ya!
    (=

    ReplyDelete
  7. tq sgt2...
    sdang berjinak2 dgn dunia blog.

    ReplyDelete
  8. tqvm...good info tuk saya yg masih belajar buat blog nie..

    ReplyDelete
  9. salam...saya berminat dgn dunia blog ni n br berjinak2...

    ReplyDelete
  10. cane ek nk buat tulisan gerak2 mcm awk punya kt ats tu? y kat bwh member tu...sila info...tq

    ReplyDelete
  11. tq cik blogger.. in4 yg menarik utk freebis like me.. huhu
    < in progress blaja bOut blog >

    ReplyDelete
  12. Jom singgah FB Page Butik Alya Aisyah atau butikalyaisyah.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. dh follow blog nie comey n bnyk ilmu2..law sudi jemput la join blog sy plak,,msh baru ag..

    ReplyDelete
  14. salam... tq2.... best tutorial.. nnt leh copy2 ekh... anyway, jgn lupa follow my blog jgk k...

    harianhidupku.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. aku guna mobile blog...tak dapat pun ataw aku yang tak taw hihi

    ReplyDelete
  16. salam,, nice info,, saya da bt,, p x tau la jd ke x... http://manisgurl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. tapi ada part yg saya tak brapa faham la.

    ReplyDelete
  18. Salam.. kita dah jadi kawan tau.. Please follow blog saya balik.Takda kawan ni. Zulaikha, Blog version baru ni boleh guna ke toturial nie? thanks u.

    ReplyDelete
  19. tima kasih naa...
    syahadasyuhada.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. thanks for your info :) i'm new here http://sayasayangsabah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. thanks for the info..sgt membantu..jom follow my blog http://pricelesshealth.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. Thanx for the info..jom folo my blog..http://cikguwardahometuition.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. hahaha..thanks for d info darl..berjaya!!! 😜☺️

    ReplyDelete
  24. thank for the info..hehe..singgah blog sy :apple-huda.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. knp saya punye keluar wishlist???? :(

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum...salam perkenalan.
    Good info for new blogger. Tqvm.

    ReplyDelete
  27. assalammualaikum...try apply mine :) http://workshopgirlifetime.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. tq for info untuk blogger yang baru nak berjinak2 dalam dunia blog...:)

    ReplyDelete
  29. Nasib baik jumpe post nie..baru tau mcmane nak tambah follower. Sudi2 lah follow blog saya..heee

    http://ungulilacstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. nice post sis, kalau sudi sila jenguk blog saya ye..
    http://mypinkylifestory.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. nice blog sis.....boleh ajr jgk cara nak wat katun2 kat tpi tu hehehe...tq sis
    kalau sudi sila la jmput datang kerumah http://nazirahahmad1989.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. Hi, nice post. very informative gurl..
    Do visit and follow my blog =) http://1506shim.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. tq sis..good sharing..jom visit my blog;)

    ReplyDelete
  34. salam perkenalan.. jemput singgah ke blog saya

    http://izzanyrosdin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. saya dah follow blog ini,kalau sudi follow balik http://missnabihah.blogspot.com/p/blog-page_13.html terima kasih

    ReplyDelete
  36. Entry ni khas buat wanita yang bakal berkahwin, bakal melahirkan, selepas melahirkn..

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=703859873036688&id=100002380458104

    ReplyDelete
  37. salam awak.. lama da post ni ye.. hehe.. kita baru nak berjinak dgn dunia blogging ni.. hehhee.. kita da ikut tips awk.. tp x berjaya.. can u help me? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pun baru berjinak ,, http://penaklukopera.blogspot.my/
      sudi2 la hye follow .. n i follow u laju2 ,,hehe

      Delete
  38. Hi saya masih baru dlm dunia blogging ni.to long.jemput singgah ke blog saya.tinggalkan komen ye.saya sedia terima teguran pada mana2 tulisan saya yg tak begitu proper.salam perkenalan dari saya ye.

    ReplyDelete
  39. Hi . awak punye tutorial mmg best . tapi yg tutorial ni tak boleh nak ikut sbb yg awk punye setting blog yg dulu . boleh tolong buat tutorial untuk setting blog yg baru ? Tq

    ReplyDelete
  40. tq for the tips. visit my blog. zulaikhakhairudin@blogspot.com

    ReplyDelete
  41. salam admin tq for sharing, my blog paperaftersix.blogspot.com

    ReplyDelete
  42. sharing yang bagus....nice view...visit my blog FizzieNet.blogspot.com..

    ReplyDelete
  43. sharing yang bagus....nice view...visit my blog FizzieNet.blogspot.com..

    ReplyDelete
  44. It very useful for me as a new blogger. Thank q you

    ReplyDelete
  45. Thank sis....menjadik. Hehe...jom follow.. http://yuyueizzati12.blogspot.com

    ReplyDelete
  46. Hai awk. Tq sbb ajar.. followback.hehe.

    ReplyDelete
  47. Nice blog...do visit n follow my blog

    ReplyDelete
  48. Tq..baru tau ni..hahah.. kalau sudi do visit my blog..

    ReplyDelete
  49. kalau tak kisah mari baca kisah ya..newbie disini....

    http://pemeliharamanah.blogspot.com

    ReplyDelete
  50. hehe,, tq yee ,, saya baru je lagi cebur bidang ni..sudi2 la follow n baca ..hehe http://penaklukopera.blogspot.my/

    ReplyDelete
  51. Thanks awak!! tak tahu pun walau dah lama ada blog.. thanks tau.. teheee.. ni blog kita http://chisanayume.blogspot.my/.. sudi2 la singgah ya.. done follow :)

    ReplyDelete
  52. salam awak.. saya try cari perkataan dashboard utk ubah setting ni.tp xjmpa.. saya nak tambahkan follower di blog saya http://mirabechok.blogspot.my/.. awk jemput2 ler dtg ke blog saya yea

    ReplyDelete
  53. saya dah jumpa dashboard saya tapi tak jumpa pulak nak edit profile...terasa macam buta IT pulak....sedih...

    ReplyDelete
  54. ada tak peminat barang kemas?... jom singgah blog saya http://kedaiemassridelima.blogspot.com/ terima kasih

    ReplyDelete
  55. http://therealijat.blogspot.my/

    ReplyDelete
  56. Bagus info ni..

    http://lynk.my/jnrQ

    ReplyDelete

12 897 orang suka baca cerita aku :

Kepada VIP's Blog CORNER MUSLIMAH yang dihormati,


Aku atau bhs s0pannye.."saya' nak ucapkan terima kasih bebanyak sebab sudi melawat and be my follower. Juga, saya ingin memohon maaf andai terkasar bhse, or tercuit hati, terpukul jiwa, ter...err..ter ape lg ekk?? ape pun, mohon maaf lah ye..maafkan tau..you r my fren, hehehe. Hanya Allah yang dapat balas jasa VIPku ini kerana melawat blog yg emmm...yg ape? emm..pandai2 la VIPku menilainye ye..hehe..tQ!! & <3 u all!!