May 24, 2011

Tutorial : Macam mana nak buat page untuk menu tab?

Hai..hehe..tadi ada blogger baru tanya macam mana nak buat main page, nak edit, and nak letak post kat situ..




Jom, aku bantu korang...

1. DASHBOARD>POSTING>EDIT PAGES




2. Lepas tu..klik New Pages macam gambar kat bawah..


3. Kat Page Title tu, korang tulis lah tajuk page yang korang nak buat..contoh kat bawah ni..


4. Lepas korang tulis tajuk tu, kat dalam page korang tulis lah tajuk2 entri yang korang nak link kan dalam page tuh..(rujuk gambar atas).

5. Lepas tu, korang bukak satu tab lagi untuk paparkan blog korang..tapi ingat..pastikan entri2 yang korang nak linkkan tu da ada atau dah siap..tau! 


Ok, da bukak tab baru untuk blog? 


Ok, sekarang korang copy URL entri yang korang nak link kan tuh..cuba tengok gambar kat bawah ni..







6. Bila korang da copy link tuh..korang pergi semula kat tab pertama tadi, korang highlight kan tajuk entri yang korang dah taip, bukan Title page tau. Lepas tu, klik link. Tengok gambar bawah ni..



7. Dah paste URL tadi..lepas tu..

8. Lepas korang Publish Page, ada keluar soalan "How would you like the Pages gadget to appear?" kan? Ada kan? ha..korang pilih lah korang nak yang mana.

9. SAVE! Jangan tak save pulak..huhu!




Haa...senang tak? Susah sikit, tapi kalau dah biasa senang kot..hehehe
Jadik tak korang buat? Kalau jadik bagitahu aku tau, lau tak jadik boleh tanya, aku pun belajar daripada Blogger lain..huhu! 
Terima kasih kepada beliau..^^

16 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. thanx! cukup membantu..

    ReplyDelete
  3. wah..bagus2x! terima kasih yek..

    ReplyDelete
  4. maaf sy btnyee. sy nk letak post kat page bru 2 x berapa paham.. apa mksud letak url entri? tak tau nk amik yg mne? senang kiree mmg x pandai.. :-(

    ReplyDelete
  5. nak tanya boleyh tak??
    yg num 5 tuh kan,,yg entri kita tuh kita mesti tulis kat mana ek??
    kt new post eyy??

    ReplyDelete
  6. guys..

    esyaown's : haah, wat kat newpost..gudluck! heheh

    Nur_Aladawiyy : cuba fhmkan betul2..hehehe

    ReplyDelete
  7. x brape phm la ..
    cube trainslate lg x ??

    ReplyDelete
  8. tak berapa fhm lah akak . dah blik2 sya wat tpi tk jdi gak . huhu

    ReplyDelete
  9. saya pun wat x jadi.. cne ea?

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum akak . emm , akak2 ! boleh tnya .. hehhe , kat posting adik xder new pages lar . adik pakai denim template. bantu adik . :)

    ReplyDelete
  11. hai dear :) i selalu dgr lagu you ni haa, tp tktahu pun apa tajuk dia. hee i minatlah . apa tajuk dia ea ?

    ReplyDelete

12 897 orang suka baca cerita aku :

Kepada VIP's Blog CORNER MUSLIMAH yang dihormati,


Aku atau bhs s0pannye.."saya' nak ucapkan terima kasih bebanyak sebab sudi melawat and be my follower. Juga, saya ingin memohon maaf andai terkasar bhse, or tercuit hati, terpukul jiwa, ter...err..ter ape lg ekk?? ape pun, mohon maaf lah ye..maafkan tau..you r my fren, hehehe. Hanya Allah yang dapat balas jasa VIPku ini kerana melawat blog yg emmm...yg ape? emm..pandai2 la VIPku menilainye ye..hehe..tQ!! & <3 u all!!