May 30, 2011

CARA NAK HADAPI ORANG YANG TENGAH MARAH

Semua orang tak suka kena marah kan? Kalau dah kena marah,ada yang menangis, merajuk, kena marah balik pun ada. 

Hmm..macam mana nak handle org yang tengah marah nih ek? 

Aku buat kajian sikit2, berdasarkan pengalaman dan ilmu yang penuh di dada..hehe..meh aku share dengan korang...





1) Suruh dia UBAH POSISI.

~misalnya dia marah dalam keadaan berdiri, suruh dia duduk dulu. Kalau dia tengah duduk, suruh dia baring, rehatkan fikiran dulu. Anadai kata, dia marah wajtu dia tengah bawa kereta, korang suruh dia terjun dari kereta..hehe(gurau je..jgn buat pulak!)



2) Bagi dia MINUM AIR. 

~Air sejuk pun ok jugak. Kalau tak ada air free, korang blanja la dia air..mesti dia sejuk terus dapat minum air free. Hahahaha..mana la tahu, tetiba hati dia boleh cair kan?





3) Cari PUNCA KEMARAHAN dia.

~jangan tambah marah dia dengan sokong dia suruh dia mengamuk. Gila! Korang sokonglah dia, bagi dia cadangan ke..ataupun korang tanya soalan yang tak berkaitan dengan kemarahan dia. Supaya dia lupa sekejap tentang marah tu.


4) SENYAP.

~ kalau boleh, jangan tegur masa dia tengah marah atau tengah mengamuk. Bagi dia masa untuk berfikir tentang kemarahan dia tu. Cara ni biasanya sesuai untuk orang yang panas baran.










5) SENYUM.

~korang buatlah senyum kambing korang tu depan dia. sama ada dia akan tersenyum semula atau korang akan di baling dengan kasut..huhu!


         
·         

·        
·         

No comments:

Post a Comment

12 897 orang suka baca cerita aku :

Kepada VIP's Blog CORNER MUSLIMAH yang dihormati,


Aku atau bhs s0pannye.."saya' nak ucapkan terima kasih bebanyak sebab sudi melawat and be my follower. Juga, saya ingin memohon maaf andai terkasar bhse, or tercuit hati, terpukul jiwa, ter...err..ter ape lg ekk?? ape pun, mohon maaf lah ye..maafkan tau..you r my fren, hehehe. Hanya Allah yang dapat balas jasa VIPku ini kerana melawat blog yg emmm...yg ape? emm..pandai2 la VIPku menilainye ye..hehe..tQ!! & <3 u all!!